неделя, 1 ноември 2009 г.

Торинската плащаница


Погребалният саван на Христос се пази от 1578 г. в градската катедрала “Свети Йоан”
В днешната част на поредицата ще ви разкажем за един от най-съкровените артефакти на християнския свят – Светата плащаница, в която се вярва, че е било увито тялото на сваления от кръста Исус Христос. В продължение на дълги векове вярващите са се прекланяли пред погребалния саван, който се пази в катедралата на “Свети Йоан Кръстител” в Торино, откъдето идва и нейното популярно название – Торинската плащаница. Въпреки че, както споменахме, тази реликва е била тачена в продължение на няколко столетия, истинската загадка около нея се ражда едва на 28 май 1898 г.

Историята на плащаницата

Погребалната плащаница на Исус Христос е една от най-добре познатите реликви на християнството. Още през VI век в документ на местна църква в Мала Азия се споменава за наличието на плащаница, за която преданието свидетелствало, че била онази, в която е погребан Христос. Вече през 1354 г. погребалният саван е притежание на известния рицар Джефри дьо Чарни.

През 1389 г. епископът на Троа я обявява за фалшификат, но след него всички папи от Йоан II насетне приемат плащаницата за истинска. През 1453 г. внучката на Джефри дьо Чарни - Маргарита, предава плащаницата на Савоя, където през 1532 г. тя е повредена при пожар. През 1578 г. реликвата е предадена на кралския параклис в катедралата “Свети Йоан Кръстител” в Торино, Италия, където се намира и до ден днешен.

Истинската загадка

На 28 май 1898 г. италианският адвокат и любител фотограф Секондо Пиа заснема Светата плащаница, докато тя е изложена в Торинската катедрала. Когато няколко часа по-късно той решава да прояви снимките, буквално изпада в шок от това, което вижда на негатива на снимката – върху заснетата плащаница в негатив съвсем ясно личат контурите на човешко тяло с белези от прободни рани.

Местоположението на тези рани – на китките, ходилата и т.н., ясно показват, че най-вероятно този човек е починал, след като е бил разпънат на кръст по римския обичай. От плащаницата ясно личи, че пироните са били забити в китките на младия мъж, а не в дланите, каквато е грешната популярна представа за раните Христови, потвърдена и от не един и два филма. Освен това на фотографията на Пиа се виждат чертите на лицето на млад мъж с брада, който сякаш има рани от трънен венец.

Шокиращата снимка на адвоката бързо е възприета от Рим като поредното и вече окончателно доказателство за това, че в дългата 4,35 метра и широка 1,10 метра плащаница наистина е било увито тялото на Христос след свалянето му от кръста. Според църквата отпечатъкът върху плата е станал по време на Възкресението на Исус, след като за част от секундата се е отделила голяма топлина и светлина, които са запечатали негативен образ на трупа върху платното.

Теориите за изображението

Скептиците обаче не вярват в божествения произход на отпечатъка върху Торинската плащаница. Тяхната теория гласи, че изображението е нарисувано. Тя предполага, че е бил използван железен оксид, смесен с животински протеини. Интересното е, че дори официалната наука категорично отхвърля тази теория. Доводът й е, че според направените проучвания никаква боя или оцветител от известните на науката не могат да направят подобно изображение.

Малки количества железен оксид е открит по плащаницата, но той е бил с еднаква концентрация по целия саван. Ако е било боядисвано с железен оксид, би трябвало концентрацията на местата, където е рисувано, да е по-голяма от тази в останалата част на плата. Наличието на железен оксид вероятно е следствие от копирането на плащаницата в някои художествени студиа.

Трябва да се отбележи, че нито един художник все още не е успял точно да копира изображението от плащаницата с всичките му характеристики: проявяването като негатив при заснемане, триизмерен ефект, липса на следи от четка или посока, перфектни анатомични детайли и др. Освен това изображението е истинска загадка, тъй като прониква навътре само на 0,1 милиметра в плата. Освен това е доказано, че кръвта първа се е отбелязала върху плата, а след това изображението на тялото. Всички тези факти карат повечето учени да отричат тази теория.

Друга теория свързва изображението върху плащаницата от Торино с радиацията. Според нея един взрив от радиация (топлина или светлина), действаща за кратко време, би могъл да предизвика образуването на изображение. Учените обаче и досега не са успели да повторят оригинала, използвайки този метод.

Колкото и странно и нелогично да изглежда, скептичните теории за изображението върху плащаницата все още не са намерили доказателство. Досега като най-силен аргумент срещу Божествения произход на отпечатъка, се използваха научните данни от изследването на самия плат и изчисляването на неговата възраст.

Датирането на плата

През 1988 г. три реномирани лаборатории – тези в Оксфорд, Цюрих и Тусон, Аризона, направиха датиране на плата с метода на радиоактивен въглерод. Резултатите показаха, че платното е фалшификат от Средновековието, създаден между 1260 г. и 1390 г. През изминалата 2008 г. обаче се оказа, че този аргумент, използван от всички скептици, губи достоверност.

Според последния микрохимически анализ платното може да е дори на около 3000 години. "Колкото и невероятно да звучи, за датирането с радиоактивен въглерод през 1988 г. е използвано парче, което е взето от по-късна кръпка на реликвата, използвана най-вероятно с цел реставриране на плащаницата след пожар", обяснява ръководителят на проекта Реймънд Роджърс.

Последният пожар

Погребалният саван на Исус Христос на няколко пъти е бил на крачка от унищожението, след като църквите и катедралите, където се е пазил, са били обземани от пламъци. Последният подобен случай е на 11 април 1997 г. Храмът “Свети Йоан Кръстител” в Торино е обхванат от пламъци, които за малко не унищожават завинаги плащаницата. Единствено смелата и бърза намеса на един пожарникар, който счупва стъклото, зад което се пази реликвата, успява да спаси погребалния саван от изпепеляване.

Предстоящото преклонение

През 2010 г. Светата плащаница отново ще бъде изнесена за преклонение пред публика, обеща лично папа Бенедикт ХVІ през изминалата година. „Ако Господ ми даде живот и здраве, надявам се и аз да присъствам, увери папата. – Сигурен съм, че това ще бъде подходящ случай за съзерцание на мистичния Лик, който мълчешком говори на човешките сърца, приканвайки ги да се разпознаят в лика на Бог, който толкова много е обичал света, за да даде Своя единороден Син и „да може всеки, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен”, обобщи папата.

Безспорно Свещената плащаница е нещо много повече от обикновена религиозна реликва. Църквата я смята за най-безпрекословното физическо доказателство за съществуването и Възкресението на Исус Христос. Самият факт, че всяка теория за фалшифициране на образа на Божия син върху плата е отхвърлена от строгия научен свят, прави от Торинската плащаница нещо много повече от религиозен артефакт – едно от най-големите чудеса в света.

*****************
Атанас Мецов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи