неделя, 1 ноември 2009 г.

ДУМАТА “ФАРАОН” В КОРАНА

В Стария Завет владетелят по времето на Ибрахим (Аврам) (м.н.) и Юсуф (Йосиф) (м.н.) е споменаван като Фараона. Докато обръщението “Фараон” щеше да бъде използвано много след двамата пророци.
В Корана, когато се говори за египетския владетел, се използва арабската дума “ел мелик”, която означава “владетел, цар, султан”:

И рече царят: “Доведете ми го!... (Сура Юсуф, 50)

По отношение на владетеля по времето на Муса (Мойсей) (м.н.) обаче е използвана думата “Фараон”. Това извършено в Корана разграничаване не се прави в Новия и Стария Завет, нито пък в кратките еврейски исторически експозета. Там се използва само названието Фараон.

И в действителност в египетската история използването на термина “фараон” е характерно единствено за по-късните периоди. Обръщението “фараон” започва да се използва за първи път през 14 век пр.Хр. по времето на Аменхотеп IV. Юсуф (Йосиф) (м.н.) обаче е живял най-малко 200 години по-рано. 211

В Енциклопедия Британика също е дадено обяснението, че думата “фараон” е почетна титла, използвана от периода на Новото царство (започва от 18 династия; 1539-1292 г. пр.Хр.) до 22 династия (945-730 г. пр.Хр.); по-късно това обръщение се превръща в титлата “цар”, а преди това пък тази титла изобщо не е използвана. Друга информация по този въпрос е дадена в Американската академична енциклопедия и е отбелязано, че прозвището “Фараон” започва да се използва след Новото царство.

"Така ти съобщаваме [о, Мухаммад] от вестите за онова, което бе преди. И вече ти дадохме Напомняне от Нас. Който се отдръпне от него, ще понесе товар в Деня на възкресението."
(Коран, 20: 99-100)


Както се вижда, можем да говорим за използване на думата “Фараон” едва след определен период от време. Поради тази причина извършването на точното разграничаване – владетелят по времето на Юсуф (Йосиф) (м.н.) се споменава винаги като “Царя”, а владетелят по времето на Муса (Мойсей) (м.н.) като “Фараона” – е още едно доказателство за това, че Коранът е Божието слово.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи