неделя, 1 ноември 2009 г.

Загадките около Теракотената армия


Учените още се страхуват да отворят гробната могила на император Цин
Когато през 1974 г. група земеделци решават да пробият кладенец близо край град Сиан (древната столица на 11 императорски династии), надали са очаквали вместо вода, да намерят едно от най-големите заровени съкровища в света. Естествено става дума за Теракотените воини (известни и като Войниците на император Цин) – страхотната колекция от над 8000 войника (досега от пясъка са извадени не повече от 2000), 130 бойни карети, 520 коня и 150 кавалеристи). За съжаление, въпреки че от откритието досега са минали над 35 години, учените все още само гадаят какви други чудеса могат да бъдат открити в неизследваните камери на огромната подземна пещера.

8-ото чудо на света





Веднага след като световните археолози разбират, че в Китай най-накрая е открита полумитичната гробница на император Цин (умрял през 210 г. пр. н.е.), те незабавно обявяват Теракотените войници за 8-ото чудо на света. И с абсолютно право. До 1974 г. учените само са се надявали, че последният дом на императора, описан детайлно от историка Сима Циан (145-90 г. пр. н.е.), наистина съществува. Размерите на гробницата на Цин са впечатляващи – площта й е 56 кв. км, дължината на мавзолея е 350 метра, ширината – 345 метра, височината – 76 метра. Около мавзолея са разположени различни малки гробници, в които е погребана свитата на императора, обединил Китай, както и над 500 паметника на загиналите при строителството на гробницата работници. Според Сима Циан тяхното число също е невиждано дотогава – в изграждането на комплекса са участвали над 700 000 човека.



Задачата на Теракотената армия


Естествено Теракотената армия има своето предназначение. От една страна внушителният брой воини е поставен в предградието пред гробната могила на император Цин, за да му помага в отвъдния свят да построи по-голяма империя от тази, която е имал на земята. (Както стана вече дума Цин е един от най-успешните китайски владетели и първият, който успява да обедини Китай в една обща държава). Освен това целта на войниците на Цин е да пазят гроба и вечното спокойствие на своя владетел от нашественици.



Гробницата на Цин


Гробницата на първия император, обединил Китай в една държава, все още не е разкопана. Сима Циан описва мавзолея като подземен дворец, който наподобява Китай. Реките и езерата са от живак, а скъпоценни камъни и перли изобразяват звездите на небето. Според някои старинни записи гробницата е била ограбена от 300-хилядна армия, но днес учените спорят дали това е било така. Онези, които твърдят, че гробницата е непокътната, сочат, че 300 000 души биха обърнали с главата надолу целия хълм над нея, а земните слоеве са запазени както са били преди над 20 века. Освен това, ако гробницата е била отваряна, с течение на времето живакът е щял да се изпари, но сега сондите откриват много високо съдържание на живак около хълма. Засега Китай изчаква и вероятно ще разкопае гробницата на Цин едва когато в Пекин са абсолютно сигурни, че всичко открито в нея може да бъде съхранено. Освен това китайските учени не скриват и най-стария страх на всички археолози – проклятието, което ще се стовари върху този, който дръзне да обезпокои вечния сън на императора.



Откритията на учените


Също както и египетските пирамиди, начинът, по който тези близо 10 000 статуи са били изработени и заровени, винаги е будило любопитството на изследователите.
Едва в началото на миналата година китайски учени обявиха, че са успели да разкрият една от загадките, свързана с произхода на Теракотената армия. Въз основа на анализа на открития върху статуите 32 вида цветен прашец, експертите са установили, че фигурите на конете и войниците са направени на различни места, при това доста далечни едно от друго. По този начин, отчитайки ареала на разпространение на едни или други видове растения в региона, изследователите дошли до заключението, че скулптурите на конете били изготвени близо до гробницата на Цин, а статуите на спешените воини – в места, разположени далеч от могилата.



Старите легенди


Фактът, че всеки един от 8-те хиляди войници е с лице, различно от това на останалите, също е една от най-големите тайни на Теракотената армия. Според най-старите легенди това са били истински хора, които са били погребани живи след смъртта на император Цин. Обединителят на Китай е бил известен с това, че е бил изключително суров и стриктен владетел. Малко преди да умре, той лично посочил на приближените си кои точно воини трявало да го съпровождат в отвъдното. Освен различните лица на воините, точните анатомични форми, ръст и мащаби на нормалното човешко тяло също провокирали най-древните историци да вярват в легендата, че фактически Теракотената армия са погребаните живи най-добри бойци на император Цин.



Хипотезата на Морис Котерел

Известният ирландски учен и изследовател Морис Котерел обаче се усъмнил, че единствената функция на Теракотената армия е да охранява гробницата на мъртвия император и да му прави компания в задгробния живот, и търси по-правдоподобна теория.
Опирайки се на китайските митологични вярвания, историята на древен Китай, съобразявайки се с китайския опит в числовото кодиране, Котерел стига до извода, че цялата гробница представлява закодиран разказ за китайското научно познание. Постепенно, в хода на изучаването на четирите камери на гробницата става ясно, че не само всеки воин, но и всеки детайл от снаряжението им и самото разположение на войниците представлява система от таен код, засекретил китайското философско и научно познание, свързано с доминиращата роля на Слънцето като основен фактор, който с циклите си влияе върху живота на Земята и върху развитието и упадъка на цивилизациите.




Какво ни очаква?


Това е въпросът, който вече повече от 35 години си задават светилата на световната археология. Въпреки че предстои изваждането от пясъка на още близо 6000 статуи, очите на всички учени са насочени към гробната могила на император Цин. Засега китайското правителство твърдо отказва да съобщи кога най-накрая археолозите ще влязат в гробницата на обединителя на Китай, заради притесненията, че някои безценни експонати могат да бъдат наранени и изгубени завинаги. След като само предверието към голямото откритие е достойно да бъде наречено 8-ото чудо на света, всички археолози очакват с нетърпение да видят какви красоти и тайни крие най-голямото подземно бижу на света – гробницата на Цин.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Последователи